Josep Mª Via: l’home que tenia por del cafèambllet

El president de l’Hospital Parc Salut Mar intenta impedir que treballadors i usuaris llegeixin el cafèambllet.

L’escriptor i periodista anglès George Orwell deia que “periodisme és publicar allò que algú no vol que es publiqui. La resta són relacions públiques”. Doncs en vista de la reacció de Josep Maria Via –president de l’hospital barceloní Parc Salut Mar– el cafèambllet està fent periodisme. 

Fa pocs dies els treballadors de l’hospital ens comunicaven que el web cafeambllet.com estava prohibit als ordinadors d’aquest hospital. Ens vam posar en contacte amb diversos treballadors que van confirmar el que es podia veure a la foto explicant-nos que sí es podien consultar els webs d’altres mitjans de comunicació.

“L’únic que està prohibit consultar des dels ordinadors de l’hospital –ens expliquen els treballadors– són les xarxes socials i les planes de contingut adult i el cafèambllet”

Davant la impossibilitat d’accedir als continguts de l’últim cafèambllet –que tenia com a tema principal les llistes d’espera sanitàries– diversos treballadors i usuaris van intentar repartir exemplars impresos del cafèambllet però això també va ser prohibit. Un altre cop, una prohibició expressa per al cafèambllet ja que a l’hospital es pot trobar altra premsa gratuïta, com el diari 20Minuts. 

Josep Mª Via: un vell conegut

La notícia de la prohibició no ens va sorprendre ja que el senyor Via és un vell conegut del cafèambllet. 

L’any 2012 vam publicar a Youtube un vídeo titulat “El major robatori de la història de Catalunya” on detallàvem el corrupte sistema sanitari català. En aquell vídeo –que va arribar a ser publicat a The Washington Post– explicàvem els escàndols protagonitzats per Ramon Bagó, Josep Prat i Carles Manté, tots relacionats amb Via a través de l’opac Consorci Hospitalari de Catalunya, del que tots han estat consellers. 

Pocs dies després de publicar el vídeo –que va tenir més d’un milió de visualitzacions– vam rebre una demanda del senyor Via per danys a l’honor. Demanava 20.000 d’indemnització. Una jutgessa –que poc abans havia estat condecorada per Artur Mas–ens va condemnar però finalment, després d’interposar un recurs, vam ser absolts per l’Audiència de Barcelona, qui va concloure que el vídeo estava emparat per la llibertat d’expressió.

Avui, 20 mesos més tard, dos dels protagonistes del nostre vídeo –Josep Prat i Carles Manté– han estat detinguts i imputats per sis delictes greus mentre que les activitats del senyor Ramon Bagó van ser qualificades per la Fiscalia Anticorrupció com a “vulneració frontal de la llei d’incompatibilitats”. 

Ara el senyor Via ataca de nou i intenta que els usuaris del Parc Salut Mar no coneguin la realitat de les llistes d’espera que intenta ocultar el Govern de CiU, partit amb el qual ell va ser Secretari de Govern i Relacions Institucionals. A Via no li agrada tampoc que s’expliqui que durant anys la que era la seva empresa privada de consultoria  Gesaworld va obtenir la majoria dels ingressos de contractes públics.

Ara, des del seu càrrec com a president del Parc Salut Mar, intenta un altre cop fer callar al cafèambllet. 

I aquest era un dels objectius d’aquest projecte: deixar en evidència als que basen el seu poder en l’ocultació i la manipulació de la informació. Una pràctica tristament estesa als hospitals catalans. Als hospitals de Blanes i Calella, per exemple, hem pogut filmar amb càmera oculta com els gestors retiren i destrueixen els nostres exemplars. Malgrat tot, però, el senyor Via i la resta poden estar segurs que no callarem.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s