Xavier Trias: l’alcalde smart que ens pren per estúpids

Impossible saber quant es gasta l’ajuntament en banderoles. Em diuen que enviï una carta. De paper.

Senyor Xavier Trias: tinc la sensació que mentre d’una banda signa contractes milionaris per construir una smart city (una ciutat llesta), d’una altra, ens pren a tots plegats com estúpids.

Passejava l’altre vespre pel centre de Barcelona i em va cridar l’atenció una banderola que deia: “M’agrada viure amb tu”. Vaig mirar millor i vaig veure que n’hi havia desenes, centenars. Com li dic, era al vespre i per això, a la mateixa passejada, vaig veure com desenes de persones s’anaven arraconant a caixers i portals per passar la nit. 

baderola1

Digui’m ‘populista’ però no vaig poder evitar connectar els dos fets: les banderoles i els sense sostre. I llavors la pregunta va venir sola:

“quant gastarà l’ajuntament de Barcelona en banderoles?”.

A partir d’aquell dia vaig parar més atenció i vaig començar a veure banderoles de l’ajuntament per tot arreu: Barcelona dóna suport als emprenedors, Barcelona promou l’ocupació, Barcelona és el millor lloc per les compres de Nadal… Quilòmetres de carrers, milers i milers de banderoles. 

Finalment em vaig decidir i vaig començar a investigar quant costa aquest desplegament. Per fer-ho vaig prescindir de la meva agenda de periodista. No vaig trucar a contactes dins l’ajuntament, no vaig trucar contactes a l’oposició, no vaig trucar  organitzacions de lluita per la transparència… No vaig fer res d’això. Vaig utilitzar els mecanismes que estan a l’abast del ciutadà corrent, del que no és periodista, paga els seus impostos i, un dia, vol saber en què se’ls gasten. 

Primera parada: truco a la centraleta de l’Ajuntament: 93 402 70 70. Exposo la meva pregunta i em diuen que he de trucar a un altre telèfon: 807 11 77 00. I m’adverteixen: “10 cèntims d’establiment de trucada més 41 cèntims per minut”. Un telèfon de pagament.

Segona parada: decideixo invertir uns cèntims en trobar la informació i truco. Després d’una conversa de 8 minuts (3,40€) em diuen que allà no tenen la informació. Que busqui al Butlletí Oficial de Barcelona (BOP). 

Tercera parada: Després de 20 minuts sense trobar res al web del BOP, decideixo trucar. La noia del BOP molt amable, però em diu: amb la informació que vostè em dóna, no es pot fer una recerca. No sap res més? “Doncs no, aquesta és tota la informació que tinc… i m’ha costat 3,40€”.

Quarta parada: torno a trucar al telèfon de pagament. Torno a explicar el tema, espero uns minuts mentre cerquen la informació i tinc una resposta: “Si vol aquesta informació –em diu la noia a 0,41€ el minut– ha d’enviar una carta a…”. “Una carta!… vol dir de paper???”. “Sí”. Insisteixo: “Perdoni, però no hi ha un web, un link on pugui trobar els pressupostos detallats i poder veure quant costen les banderoles?”. “No”. 6 minuts = 2,56€ (IVA inclòs, portem 5,96€ entre les dues trucades).

baderola3

Senyor Trias: vostè és un inútil. Reunions, viatges arreu del món per “conèixer ciutats innovadores”, milions d’euros en publicitat de la Marca Barcelona, grans acords amb multinacionals per convertir Barcelona en una Smart City…  però si vull saber quant costen les poètiques banderoles que pago amb els meus impostos… he d’enviar una carta?

“Smart” en anglès vol dir “llest”. Barcelona vol ser una Smart City però té un alcalde poc smart. O és que potser ho és molt d’smart i el que passa és que  ens pren a tots per estúpids. 

Cinquena (i última): L’alcalde té un compte de Twitter! Molt Smart. Li faig la meva pregunta. Tres (3) dies després algú contesta: “Forma part de la campanya sobre el civisme”. “OK –contesto– però quant val?”. Silenci. Smart City.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s