La sanitat en mans dels mateixos que ens desnonen, que ens tallen l’aigua i la llum i que ens venen preferents

La banca no en té prou amb haver-nos desnonant, haver-nos tallat l’aigua i haver-nos venut preferents. Ara li toca el torn al dret a la salut

La bombolla immobiliària va convertir el dret a l’habitatge (recollit a la Constitució) en un multimilionari negoci per a bancs i constructores. Avui, les conseqüències d’aquesta mercantilització estan a la vista: 115 desnonaments diaris. (1)

D’altra banda, amb els serveis bàsics com l’aigua i l’energia elèctrica va passar el mateix. Gràcies a les successives privatitzacions –que van suposar un negoci multimilionari per a empreses participades per la banca– aquests serveis bàsics es van convertir en una mercaderia més amb uns resultats ben coneguts: milers de famílies que no poden accedir a l’aigua potable o a la calefacció, queden abandonades a la seva sort davant la insalubritat i el fred mentre les empreses que mercadegen amb aquests serveis obtenen beneficis milionaris. Una dada: amb l’1,3% dels beneficis de Gas Natural, Endesa i Iberdrola es podria acabar amb la ‘pobresa energètica”.(2)

Veiem doncs, que els drets socials quan cauen en mans de la banca, quan és la banca qui fa d’intermediari entre aquests drets i els ciutadans, es fan totalment impracticables.

Però la voracitat de la banca no només fa impossible l’exercici dels drets socials.  Fins i tot els drets que assisteixen els que encara tenen alguna cosa estalviada, es converteixen en paper mullat davant la banca. El dret a la propietat privada – tan estimat i reivindicat per aquells que més propietat privada atresoren – tampoc resisteix la lògica depredadora bancària. Si no que li preguntin als d’afectats per l’estafa de les preferents.

Aquests exemples deixen clar que davant la banca i els seus interessos no hi ha dret que valgui: ni dret a l’habitatge, ni als serveis bàsics , ni a la propietat privada dels ciutadans. Però la banca no en té prou amb haver-nos desnonat, haver-nos tallat l’aigua i haver-nos  expropiat els estalvis i busca constantment noves maneres de convertir els nostres drets en un negoci. Ara li toca el torn al dret a la salut.

Amb la complicitat dels governs de CiU i el PP (entre d’altres) la banca pren posicions i posa en marxa un enorme negoci al voltant del dret a la salut de la població. Així, mentre els governs destrueixen la capacitat pública de garantir aquest dret,  la banca treu partit i, un altre cop, es presenta com a intermediària entre els ciutadans i els seus drets (previ pagament, és clar).

No podem permetre tornar a caure al parany.

Vam posar en mans de la banca el dret a l’habitatge. Resultat: desnonats.

Vam  posar en mans de la banca l’electricitat. Resultat: congelats.

Vam posar en mans de la banca els nostres estalvis. Resultat: estafats.

Ara la banca  –i els partits al seu servei– volen posar en mans de la banca el dret a la salut. Si no ho evitem el resultat és previsible: morts.


(1) Dada del Col·legi de Registradors d’Espanya.

(2) elcritic.cat · t.co/WjJKDjKVx6

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s