Mútues privades: un negoci en mans de bancs, fons especulatius, exministres i defraudadors?

“Les assegurances privades de salut és un dels àmbits on es preveu major creixement als propers anys”. Isidre Fainé (La Caixa) // “En plena caiguda del negoci del crèdit i davant els escassos marges de les inversions i de l’estalvi, la banca va decidir volcar-se a l’àrea de les assegurances de salut”. (La Marea) // Les quatre companyies analitzades tenen el 59,2% del mercat de les mútues privades.

El negoci sanitari prometia. Per això l’any 2009 La Caixa va comprar Adeslas a canvi de cedir Agbar a la francesa Suez. Al 2011 va entrar a l’accionariat Mútua Madrileña. Al consell d’administració de la mútua trobem Carlos Cutillas (ex El Mundo, Sacyr-Vallehermoso, Chamartin Inmobiliaria); Jaime Montalvo (conseller Banco Santander); Jaime Lamo (Subsecretari d’agricultura durant el franquisme i ministre d’Adolfo Suárez) i José Luís Marin (ex president d’ENDESA, director a Acciona i conseller a AMENA) entre d’altres. Als nou primers mesos de 2014 SegurCaixaAdeslas va obtenir 161 milions d’euros en beneficis.

Sanitas és propietat de la transnacional anglesa de sanitat BUPA. La filial espanyola està presidida per José Ramón Álvarez, ex president del Banco Zaragozano, d’Arcelor Mittal, ex-governador del Banco de Espanya, expresident de la fundació Príncep d’Astúries i conseller de Tele5 entre d’altres. Entre els consellers trobem Matias Rodríguez, número 2 del Banco Santander i exministre de Governació de Calvo Sotelo i, també, expresident de la Fundació Príncep d’Astúries. Sanitas està sent investigada per Hisenda per un suposat frau de 28 milions d’euros arran de moviments irregulars entre les filials del grup.

Quan es tracta de diners, les coincidències no existeixen. Humana (l’assegurança de medicina privada per a la qual treballava Linda Peeno quan va denegar el tractament a un home que va acabar morint) té com un dels seus principals accionistes el fons d’inversió Capital World Investors qui a la vegada és un dels principals accionistes de la farmacèutica Gilead, propietària de la patent de Sovaldi, el caríssim medicament per tractar l’hepatitis C.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s