Em rebel·lo: CiU no és un partit sobiranista · (Primera part)

Ahir vaig presentar la meva candidatura a les primàries de Podem a Catalunya de cara al 27S. A l’acte vaig explicar perquè havia donat aquest pas i els detalls [1] d’aquesta candidatura. Malgrat els nervis de novell en aquestes qüestions, crec que la cosa va anar bastant bé.

Després d’una intervenció d’uns 15 minuts va arribar el torn de les preguntes i una de les periodistes presents em va preguntar:

Per què has dit que “CiU no és un partit sobiranista” ? – Perquè no ho és… de fet caldria dir que és un partit anti-sobiranista

M’explico. Últimament a Catalunya el terme “sobirania” està en boca de tothom: es parla del “moviment sobiranista”, s’etiqueten “partits sobiranistes” i fins i tot es parla del “bloc sobiranista” a l’hora de comptar vots, escons i fer travesses electorals. Un “bloc sobiranista” on, invariablement, s’inclou CIU.

Em rebel·lo. El llenguatge és una eina política i com a tal és un marc de disputa. CiU no és un partit sobiranista. Entre els múltiples exemples que podria posar que proven aquest fet, hi ha el recolzament de CiU al TTIP, una arma de destrucció massiva de la sobirania dels pobles.

I ho vaig intentar explicar a la periodista que em feia la pregunta:

“El TTIP és un tractat de lliure comerç entre Europa i els Estats Units que inclou una clàusula que es diu ISDS que comporta una enorme amenaça a la democràcia i a la sobirania del poble català”

ISDS són les sigles en angles del Mecanisme de Resolució de Controvèrsies entre Inversor i Estat. Aquesta clàusula permetria –si el TTIP s’aprovés– a les grans transnacionals la mateixa posició legal davant els estats i els permetrien demandar estats sobirans si consideren que les lleis i decisions fetes per les institucions democràtiques perjudiquen els seus interessos.[2] [3]Una clàusula que afecta a tots els nivells de representació democràtica, des del Congrés fins l’últim dels ajuntaments.

El cas és que CiU no només recolza el TTIP (i l’ISDS) sinó que s’uneix al PP, al PSOE i a Ciutadans per impedir fer un referèndum sobre aquest tema que s’ha convertit en un dels debats més profunds que hi ha actualment a Europa. Si, heu llegit bé: CiU i Ciutadans voten plegats en contra de consultar als catalans sobre el seu futur polític[4].

Com deia és només un exemple, però suficientment contundent com per deixar d’acceptar que CiU és un partit “sobiranista”. Qui treballa per anul·lar la capacitat legislativa de les institucions democràtiques i qui treballa activament per impedir que els ciutadans podem decidir sobre un tema d’aquesta magnitud ens obliga a reapropiar-nos del concepte sobirania, a lluitar per ell i a no permetre que es perverteixi. CiU no és un partit sobiranista. Ni social ni nacionalment.

L’historiador Josep Fontana al seu llibre “Por el bien del imperio” explica que

“Mentre Anglaterra consultava els africans al voltant de les possibles reformes polítiques –sense cap pressa per portar-les a terme– es prenien grans decisions sobre la seva economia, que haurien d’afectar el seu desenvolupament en el futur, sense tenir en compte la seva opinió”.

El repte és enorme. El TTIP és, probablement, una de les més grans amenaces a de les democràcies europees de les últimes dècades. En la batalla que haurem de lliurar, la lluita pel llenguatge serà fonamental. I em rebel·lo: la sobirania és com un aplaudiment: no se’n pot fer mig. Per això CiU no és un partit sobiranista. És un partit anti-sobiranista.


[1] http://elcanviacatalunya.cat/

[2] The TTIP deal hands British sovereignty to multinationals. Owen Jones. The Guardian [ENG]

[3] ISDS, cuando el árbitro es juez y parte. Gladys Martínez López. Diagonal [CAST]

[4] CiU, PP i C’s impedeixen que el parlament insti a fer un referèndum sobre el TTIP. Vilaweb

One thought on “Em rebel·lo: CiU no és un partit sobiranista · (Primera part)

  1. Respecto el teu punt de vista, però el concepte sobirania es refereix a un estat que no està sotmès a cap altre (veure l’IEC). Més enllà del debat filològic, si et sembla bé, canviem sobiranista per independentista i acabem aquí el debat. Ara podem encetar un altre: és Podem un partit sobiranista? I a favor del dret a decidir? I de la independència? Ho és l’Albano Dante?

    Sabem què voleu decidir en temes econòmics i socials. Sent conscients que voleu centrar el focus en aquests punts (i ben fet que feu si ho creieu oportú), l’electorat també té dret a saber què en penseu del debat nacional, ja que molta gent (per sort o per desgràcia) anirà a votar en aquesta clau el 27-S. Esperem resposta.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s