Primeres impressions d’un diputat electe

Ja s’han acabat els mítings i les promeses. 135 diputats hem estat elegits per defensar els interessos del poble de Catalunya. Jo he estat un d’aquests 135. I ara què?

Per a mi ser diputat és una experiència nova i encara l’estic paint. Aquesta serà una legislatura que plantejarà reptes històrics als diputats. Catalunya, l’Estat Espanyol i Europa en general estan davant una cruïlla on només hi ha dos camins: o mana la gent o manen les multinacionals, el poder financer, el TTIP, els partits corruptes… Al final del camí, aquest és el plebiscit que tenim sobre la taula. Guanyarà la gent o guanyarà el vell món que es resisteix a morir? Això dependrà de les persones, de cada un dels que estem disposats a lluitar per viure en democràcia. A mi, aquesta vegada, em toca fer-ho com a diputat. Ho faré el millor que sàpiga. Tinc la sort d’estar acompanyat de grans persones i grans lluitadors i estic segur que podrem fer una gran feina.

Captura de pantalla 2015-10-31 a les 21.17.53

Però de moment, mentre es constitueix el Parlament, he sortit al carrer a veure què puc fer. Aquest dimecres 30, per exemple, jo i Joan Giner –un altre diputat de Podem, “novell” com jo de Podem– hem anat a les portes de l’hospital de Bellvitge. Uns quants treballadors estaven denunciant l’acomiadament dels seus companys a l’Atenció Primària de l’Àrea Sanitària Metropolitana Sud. Vaig participar amb ells en una petita marxa que es va fer a la porta de l’hospital i després vam anar a veure al gerent per demanar explicacions… I allà vaig tenir la sensació del que ha de ser ser “diputat”.

Vam recórrer els passadissos de l’hospital sent derivats d’una oficina a una altra, d’un càrrec a l’altre, ens van fer omplir instàncies, concertar visites, demanar hores… es veu que ningú a l’hospital estava en condicions d’explicar la situació laboral de desenes de persones que unes hores més tard es quedaven sense contracte… semblava que tothom tenia coses més importants a fer. I semblava, sobretot, que fa molt de temps que estan acostumats a no donar explicacions, a fer i desfer d’esquenes als treballadors o als veïns, que porten anys demanant explicacions que mai arriben.

Finalment vam aconseguir parlar amb el subgerent, qui ens va dir que ell no tenia “la informació completa sobre el tema”. Al cap d’una estona de “persecució” burocràtica, des de Recursos Humans es demanava “confiança” i ens assegurava que les coses s’estan fent bé… Sense aportar cap documentació.

Jo fa anys que, com periodista, veig com a la sanitat catalana uns quants maneguen els pressupost més important de la Generalitat sense donar massa explicacions, sense sotmetre’s a les preguntes i les demandes d’informació dels usuaris, dels treballadors i dels usuaris. Una elit que fa i desfà a despatxos amagats en un sistema sanitari que –per opac i per corrupte– és profundament antidemocràtic. I ja està bé.

Un acta de diputat pot servir per a moltes coses: presentar mocions, fer rodes de premsa i sortir una mica per la tele… Però més enllà de tota la burocràcia, un acta de diputat ha de ser un arma per recordar a gestors, gerents, directors i altra fauna que aquí mana el poble. Un arma per recordar que tots ells, per molts sous estratosfèrics que cobrin, per molts màsters que tinguin i per molts despatxos que tinguin, ells tenen un únic jefe: la gent. Com que lamentablement molt sovint això s’oblida, cal treballar per que ho tinguin present…

Però sobretot, els que hem estat escollits hem de tenir molt present quina és la veritable batalla que estem lliurant: la dels que hem estat elegits per la gent a les urnes contra uns poders a qui ningú ha votat però que fan i desfan emparats en la foscor i el no retiment de comptes. La veritable lluita que tenim per davant és deixar clar que les persones, la seva salut, les seves necessitats i la possibilitat d’una vida amable han d’estar al centre de totes les nostres actuacions. I sobretot: recordar a qui no ho tingui clar que a una democràcia de veritat “o povo é quem mais ordena”: és el poble el que més mana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s