TV3 i el referèndum: d’això se’n diu “manipular”

ref

Per Albano Dante Fachin Pozzi

Aquest diumenge a la nit TV3 va emetre un 30Minuts titulat “El referèndum impossible” on abordava un dels conceptes clau en la política catalana a poques setmanes de les eleccions: el referèndum català. Per l’enorme centralitat del tema tractat i per ser una televisó pública qui el tracta, crec que no està de més emmarcar l’emissió de “El referèndum impossible” en un context més ampli que el d’un simple programa de televisió. Cronologia i context.

27S:  Eleccions “plebiscitàries” com “substitut del referèndum que no s’ha pogut fer”. La idea fonamental és: si guanyem el “plebiscit” s’engega un procés d’independència que culminarà en 18 mesos. Comença la “desconnexió”. Marxem. Salpem. Les coses, però, no són tan fàcils i el 28S l’èpica electoral deixa pas a la realitat: el no assoliment del 50% dels vots al “plebiscit”, els enfrontaments cruents, despietats, entre Artur Mas i la CUP, l’agònica investidura i la fracassada declaració del 9N. I en aquest escenari, on l’estratègia “plebiscitària” comença a deixar palès que això de “marxar” no és bufar i fer ampolles, arriben les eleccions generals.

20D: Una força acabada de crear, En Comú Podem, recupera el referèndum com a eina de lluita política. Guanya les eleccions. Juntament amb Podemos i la resta de confluències, En Comú Podem i la seva bandera del referèndum com a resposta a la situació política catalana, es converteixen en la tercera força a Espanya, amb més de 5 milions de vots i la capacitat de sepultar definitivament el bipartidisme. Malgrat això, però, no s’aconsegueix formar govern i, per tant, no s’aconsegueix fer realitat el referèndum. Repetició d’eleccions.

26J: Les noves eleccions generals tornen a revifar la polaritat entre el “marxem-adéuEspanya-salpem” i el “referèndum”. Aquest cop, però, amb molta més informació sobre la taula. Per la banda independentista tenim la declaració del 9N morta i enterrada, la incapacitat del Govern per tirar endavant uns pressupostos, els incompliments i tibantors que no paren de crèixer entre JxS i la CUP i, fins i tot, al mateix cor de JxS… I uns 18 mesos en els que ja ningú mínimament seriós creu als passadisos del Parlament. Per la banda del “referèndum” la constatació que queda camí per recòrrer, que les forces contràries són moltes i no acaben de morir i  que amb 5 milions de vots no n’hi ha prou per fer-lo realitat.

8M: I és en aquest context on la televisió pública catalana emet “El referèndum impossible”. Sense entrar en el contingut, el títol ja crida l’atenció. Una de dues: o a TV3 tenen la bola de vidre i estan en condicions de preveure el futur… o el programa no deixa de ser una columna d’opinió disfressada de documental, al servei de les tesis independentistes. A partir d’aquí podríem entrar en qüestions més fines i fer-nos preguntes com: per què al llarg del programa els representants del PSC-PSOE –cinquena força el 20D- surt divuit vegades i el representant de la força guanyadora de les eleccions, En Comú Podem en surt només sis? Per què el programa acaba amb una afirmació com “el referèndum serà impossible”?

Més enllà d’aquestes preguntes, però, la realitat és que ningú sembla tenir la solució definitiva per la complexa situació política que vivim a Catalunya. Queda clar, doncs, que la resolució passarà per que les diverses propostes que tenim sobre la taula per seguir avançant com a societat, siguin capaces d’aglutinar forces per desenvolupar unes estratègies que encara no compten amb prou suport. D’això se’n diu fer política. Però en un context de disputa política trascendental com el que vivim, la televisió pública catalana afirma al llarg de 30 minuts i en horari de màxima audiència que “el referèndum és impossible”.

Certament ningú, ni els principals defensors del referèndum, poden dir que fer-lo realitat serà bufar i fer ampolles. Igual que tampoc ho poden dir els que proposen la independència exprés. Jo treballo al Parlament i us asseguro que als seus passadisos ja ningú es creu la cantarella dels 18 mesos. Malgrat això, us imagineu un programa de TV3 titulat “La independència impossible”? Jo no. I d’això se’n diu manipular.


Si tens ganes de comentar aquest o d’altres temes, segueix-me a Twitter: https://twitter.com/AlbanoDante76

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s