5 cartes a la gent de Podem Catalunya… i una introducció.

Hola gent!

Aquesta és la introducció a les 5 cartes que escriuré a la gent de Podem Catalunya. Cada dia en publicaré una explicant amb moltes coses que fa temps que vull explicar. Espero que us ho passeu bé llegint però sobretot, tres coses:

  • Que transmeti ganes de participar en les primàries de Podem Catalunya i que voteu els propers 22, 23 i 24 de juliol.
  • Que aquestes cartes us ajudin a prendre aquesta decisió tan important amb el màxim d’elements de judici.
  • Que si us sembla útil, l’envieu a tot arreu on pugueu. Que voli!

Dit això, resulta que em presento a Secretari General de Podem Catalunya. A Aragón tenen a Pablo Echenique, a Andalucía tenen a Teresa Rodríguez i ara aquí, a Catalunya, hem de triar. Aquesta decisió tan important per Podem Catalunya no la prendrà un petit comitè de savis ni una reduïda assemblea. Aquesta decisió la prendran totes i cada una de les més de 20.000 persones inscrites a Podem Catalunya… i jo em vull comunicar amb tota aquesta gent per explicar-los perquè vull ser Secretari General.

 

Un món nou als nostres cors

Al llarg dels últims 10 anys, com a director de la revista cafèambllet, he utilitzat l’escriptura com a manera de compartir informació, dades i reflexions sobre el món en què vivim. He escrit sobre com funciona el nostre sistema sanitari (del qual depèn la vida de milions de persones), he escrit per explicar els complexos mecanismes que han fet servir alguns per espoliar aquest sistema, he escrit per destapar coses com el TTIP, l’evasió fiscal a escala industrial o la relació dels mitjans de comunicació amb la banca.

He escrit tot això perquè tenia la necessitat, vital,  que tothom conegués les coses que ens volen amagar. He escrit perquè estic convençut que la millor manera d’acabar amb la corrupció, l’engany i l’estafa és destapant els seus mecanismes. La corrupció, l’engany i l’estafa són com un vampir: quan els exposes a la llum moren. A això he dedicat els últims 10 anys de la meva vida, perquè crec que amb suficient informació, les coses es poden canviar. Són aquestes mateixes ganes de canviar el món en el que vivim el que em porta a presentar-me a ser Secretari General de Podem i a escriure aquestes 5 cartes.

Hi ha molta gent, del meu entorn fins i tot, que em diu que això que estava fent abans (la revista cafèambllet) és la millor manera d’aconseguir canviar coses i que dins d’un partit polític hi ha poca cosa a fer. Potser si. O potser no.

És veritat que a les últimes dècades “els partits” han estat més part del problema que part de la solució. Però un dia sorgeix això que avui coneixem com Podemos i molts vam creure que era una oportunitat per seguir treballant per una societat més justa.

 

És veritat: Podem és un partit polític i els partits polítics són un perill

Passa moltes vegades que els partits es converteixen en llocs tancats on uns pocs decideixen per tots. Passa moltes vegades que els partits polítics es converteixen en espais plens de disputes de poder que no tenen res a veure amb el que li passa a les persones. Passa moltes vegades que els partits polítics es converteixen en llocs on “col·locar-se” i passa moltes vegades que els partits polítics es converteixen en un “negoci” d’uns pocs. Fins i tot partits que han nascut moguts per ideals molt elevats han acabat enfangats fins nivell inimaginables. I cal ser molt clars: Podem, com qualsevol altre partit, també pot acabar malament.

Aquest perill existeix però igualment em presento per ser Secretari General. I ho faig perquè crec que si fem les coses bé, podem aconseguir que aquest “partit polític” sigui una eina per millorar la nostra vida. Si fem les coses bé podem aconseguir que aquesta organització sigui una eina útil per a totes les persones que lluiten per una sanitat pública sense corrupció, que lluiten per un ensenyament de qualitat, unes pensions dignes, per una societat lliure de masclisme… Una eina no al servei d’uns militants concrets sinó al servei de tota la societat.

És veritat: res assegura que ho puguem fer. Res assegura que no acabem com qualsevol altre partit… però crec que ho hem d’intentar i per això em presento. Les persones que integrem la candidatura Ho Podem Tot ho volem intentar. Com?

Bé: em fa la impressió que una de les maneres  que un partit sigui una eina per millorar la societat i no un pou de porqueria és assegurar-se que tota la gent participi. Si en la construcció d’un partit només s’impliquen uns pocs, la cosa, segur, segur, segur, acabarà malament… Però si aconseguim que en el procés de construcció d’un partit s’impliqui el màxim de gent possible, es poden fer coses meravelloses.

Producte d’aquestes reflexions que estic compartint amb vosaltres, tres missatges:

1.- Us demano que recordeu aquella frase que diu que “si no fem política, ens la fan”. No serveix de res votar i esperar “a veure què fan”. Cal participar. És la millor manera que en el futur no haguem de dir: “Veus, aquests són iguals”. Si deixem les decisions en mans d’uns pocs, sense dubte serem iguals. Però si hem après la lliçó amarga que ens han donat els “partits”, no ens podem permetre tornar a quedar-nos a casa sense prendre decisions.

2.- Al llarg dels propers 5 dies explicaré què podem fer per a què aquest partit que es diu Podem Catalunya no sigui més del mateix. Us explicaré com més de 300 persones hem pensat maneres per a què Podem Catalunya sigui una cosa útil per a tothom i hem construït una candidatura que es diu “Ho Podem Tot”. Us explicaré com  podem fer per  a què aquest partit que es diu Podem sigui un mal de cap terrible per als que governen d’esquenes a la gent. Per a què mai més en aquest país el saqueig, l’opacitat i la corrupció surtin gratis. Us explicaré, bàsicament, quin pla tenim per construir un partit d’aquells que (els votis o no) et faci pensar que encara hi ha una oportunitat de millorar les coses.

3.- Per últim, us demano que si creieu que aquestes cartes i aquestes idees i aquestes ganes de canviar les coses, són útils, si us plau, ajudeu-me a fer difusió. Les eleccions de Podem Catalunya seran el 22, 23 i 24. I sabeu què passa? Que molta gent marxarà de vacances, o s’oblidarà, o creurà que tant és participar o no participar… i això em preocupa molt perquè, com deia abans, quan les persones ens desentenem dels processos de construcció, aquests processos fallen. Per això, si podeu enviar aquest escrit (i les properes 5 cartes) als vostres amics, companys de feina i a tota la gent que vol que les coses canviïn, estarem fent un pas més cap a una altra manera de fer. Compartiu aquest text a Facebook, a Twitter i envieu-lo per mail. Això també és una manera de fer democràcia!

Espero haver sabut transmetre això que volia transmetre, espero que us així estat útil (o com a mínim interessant). Demà la primera de les 5 cartes.

Una abraçada,

Albano

 

PD: Si llegint això teniu la necessitat imperiosa de compartir alguna reflexió em podeu enviar un missatge (WhatsApp o Telegram) al meu telèfon: 686 99 11 37. Potser no puc contestar tothom, però em comprometo llegir tothom… Segur que m’arriben coses interessants per escriure la propera carta! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s