Carta 1 · El Consell de Cent: una proposta revolucionària per Podem Catalunya

Fa uns dies vaig publicar la introducció a  les 5 cartes que escriuré a la gent de Podem que el proper 22, 23 i 24 votaran per decidir el futur de Podem Catalunya. Després de la introducció, aquí us deixo la CARTA 1:

CARTA 1 · El Consell de Cent: una proposta revolucionària per Podem

Podem parlar molt de política però si no parlem d’organització tota la política es converteix en pura xerrameca. I el pitjor de tot: que quan no hi ha organització les decisions les acaben prenent quatre en un despatx. Com evitem caure en aquest error? Nosaltres proposem una cosa que es diu “Consell de Cent”, una revolució i una garantia.

A Podem estem en plena campanya electoral i com a totes les campanyes, és temps de promeses. Normal. Algú es presentaria a dirigir un partit proposaria “més opacitat en les decisions”? Algú gosaria dir “proposem menys participació”? No. Aquests dies a Podem tothom parla de transparència, de participació, d’apoderament. Però una cosa són les promeses i una altra són els fets. Davant d’això, com a candidat per ser SG de Podem Catalunya, vull compartir una proposta. Revolucionària.

 

Per què no se li havia acudit a ningú?

No sé com no se li ha acudit a ningú abans. Manca d’imaginació o por a que la gent decideixi i tingui l’última paraula?

Com sabeu aquest partit està regit per uns estatuts (Vista Alegre) que estableixen clarament quines són les regles del joc. Vista Alegre estableix tota una sèrie de controls i capacitats per a què la gent pugui mantenir el control de l’organització. Però a Ho Podem Tot creiem que cal anar més enllà. I la nostra proposta té nom de carrer: Consell de Cent. Aquest espai podrà fer coses mai vistes fins ara a Podem Catalunya. Amb vosaltres, la proposta política del Consell de Cent. A partir d’aquests compromisos elaborarem, entre tots i totes, el reglament. 

El Consell de Cent serà un espai on tota la gent dels territoris podrà exercir una participació real (sí, real)  sobre la seva organització. Aquest tindrà 100 “cadires” on tothom estarà representat. A diferència del CCA, aquestes “cadires” no estaran lligades a “noms”. Els enviats a aquest espai seran triats directament des del territori. Des de cada territori podran enviar a cada reunió el representant que en cada moment creguin oportú. D’aquesta manera assegurem que cap membre del Consell de Cent podrà actuar “autonòmament” de qui l’envia. Evitem allò de “un cop que tinc la cadira ja m’heu vist prou”.

Això també és una manera de fer democràcia! Però molt important: es podrà autoconvocar quan ho consideri oportú. No caldrà “permís” del CCA, ni del SG ni de ningú. Si la meitat +1 dels integrants ho acorden, el Consell de Cent quedarà convocat automàticament.

Davant d’aquest òrgan jo com SG i la candidatura d’Ho Podem Tot ens comprometem políticament a reconèixer aquests drets al Consell de Cent:

a) El Consell de Cent podrà reclamar la compareixença de tots els Secretaris, inclòs el Secretari General, que estaran obligats a comparèixer si la meitat + 1 del Consell de Cent ho demana.

b) El Consell de Cent podrà reclamar la compareixença de qualsevol alliberat del partit, que estarà obligat a comparèixer si la meitat + 1 del Consell de Cent ho demana.

c) El Consell de Cent podrà incloure punts a l’ordre del dia de les sessions del CCA si la meitat + 1 del Consell ho demana.

Les atribucions del Secretari General recullen que és ell i només ell qui pot revocar un secretari o secretària del seu càrrec. Des de la nostra candidatura entenem que aquesta atribució ha de ser compartida ja que les secretaries són un càrrec massa important per a que totes i cada una de les persones membres de l’organització pugin decidir. Per això, jo com candidat a Secretari General i la llista amb què em presento ens comprometem políticament a reconèixer també aquests drets al Consell de Cent:

d) El Consell de Cent podrà revocar qualsevol dels membres de les diferents secretaries si 2/3 del Consell de Cent de Cent ho acorda.

e) El Consell de Cent podrà revocar qualsevol alliberat si 2/3 del Consell de Cent ho acorda.

A banda d’això, els estatuts de Podem recullen que l’atribució de convocar eleccions correspon única i exclusivament al Secretari General. L’única condició que posen els estatuts és la de que hagi passat un any des de l’anterior elecció. Per això, com a candidat a Secretari General em comprometo políticament a acatar que:

f) El Consell de Cent podrà demanar, un cop complert el primer any de mandat, una nova convocatòria d’eleccions de Secretari General i CCA si 2/3 del Consell de Cent així ho acorda. En aquest cas el Secretari General haurà de dimitir i convocar eleccions abans de 30 dies naturals a partir de la presa de la decisió.

Això es pot fer. Només cal la voluntat política de que tota la gent tingui l’última paraula en totes les decisions importants. Cal avançar en aquest sentit i garantim que així serà. Com? Tenim dues garanties:

  • És temps de propostes i compromisos. A Ho Podem Tot no prometem participació. Fa mesos que l’estem construïnt. No prometem transparència. Fa mesos que la practiquem. Som de paraula, però sobretot, som de fets.
  • És temps de propostes i compromisos. A Ho Podem Tot construïm les eines per a que aquestes coses que es prometen es facin realitat.

Mentre altres ho prometen tot per al futur, nosaltres fa temps que ho estem fent present cada dia.

Una abraçada a tots i totes, 

Albano

PD: A la carta de demà, més detalls 🙂

PD 2: Per últim, un altre cop, us demano que si creieu que aquestes cartes i aquestes idees i aquestes ganes de canviar les coses, són útils, si us plau, ajudeu-me a fer difusió. Les eleccions de Podem Catalunya seran el 22, 23 i 24. I sabeu què passa? Que molta gent marxarà de vacances, o s’oblidarà, o creurà que tant és participar o no participar… i això em preocupa molt perquè, com deia abans, quan les persones ens desentenem dels processos de construcció, aquests processos fallen. Per això, si podeu enviar aquesta carta (i les quatre següents) als vostres amics, companys de feina i a tota la gent que vol que les coses canviïn, estarem fent un pas més cap a una altra manera de fer. Compartiu aquest text a Facebook, a Twitter i envieu-lo per mail. Això també és una manera de fer democràcia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s