Primàries a Podem Catalunya: “PARTICIPACIÓ” · Fets i no paraules

A Podem Catalunya estem en plena campanya electoral. És temps de promeses. Normal. Tothom parla de “transparència”, de “participació” i de fer les coses “des d’abaix”. Però una cosa són les promeses i una altra són els fets. Com a candidat per ser Secretari General, us deixo algunes reflexions sobre el tema.

 

Promeses de “participació” vs. “participació”: Les lliçons del Parlament Obert

Totes les candidatures parlen de “participació”. La candidatura que encapçalo fa molts mesos que la practica. Caiga quien caiga. Fem memòria:

A l’agost de 2015, quan faltaven poques setmanes per les eleccions del 27S unes quantes persones vam detectar que teníem un problema sense resoldre: el CCA feia mesos que no funcionava com a tal, els canals de participació a l’organització eren inexistents i els responsables d’organització havien abandonat tot contacte amb el cercles territorials i sectorials. Això era un problema per a tothom però també era un problema per a les persones que havíem estat escollides a les primàries de Podem per presentar-nos a les eleccions del 27S: corríem el risc de ser diputats gràcies a la feina de tota una organització i després perdre el contacte amb els companys i les companyes que ens havien posat allà. Per això, i davant la inacció organitzativa que es vivia en aquells moments, tres dels candidats de Podem al 27S (Àngels M. Castells, Joan Giner i jo mateix) vam decidir que calia actuar. Si el CCA era incapaç d’articular eines de participació calia crear-les des d’abaix. Per això, en una de les poques reunions del CCA a les que vaig poder assistir vaig proposar crear una eina que portava per nom Parlament Obert. La idea era crear una eina que permetés que els diputats puguéssim treballar en permanent contacte amb els cercles territorials i sectorials. La proposta va ser vista amb recel per part d’una gran part del CCA i fins i tot es va suggerir que es tractava d’un intent de “crear una estructura paral·lela” (Nota: per crear una “estructura paral·lela” primer cal que hi hagi una “estructura”. Donada la paràlisi que vivia Podem Catalunya en aquella època, crear una estructura paral·lela era impossible). “Ja ho farem després de les eleccions” em van dir quan vaig fer la proposta… Però vam creure que la “participació” de la que ara tothom en parla no podia esperar. I vam començar a construïr el Parlament Obert. Des d’abaix. Entre totes:

PO1

La posada en marxa del Parlament Obert. Davant la inacció, organització des d’abaix. Aquesta és la manera de construir organització que defensem a Ho Podem Tot.

PO2

L’aportació més gran del Parlament Obert? Ha estat una eina per a tothom i no per una part de l’organització. Aquesta és la manera de construir que defensem a Ho Podem Tot: fer coses per a totes les persones que vulguin treballar per un món millor. Vinguin d’on vinguin.

Des de llavors centenars de persones van poder participar de manera directa i activa. Durant mesos aquesta ha estat gairebé l’única eina de participació activa disponible per poder treballar, debatre i comunicar-se. Amb totes les limitacions que suposa el fet de no tenir cap recolzament orgànic, el Parlament Obert ha funcionat. I ha funcionat no perquè uns “dirigents” hagin tingut una gran idea. Ha funcionat perquè tothom es va implicar “des de baix”. Per acabar: el Parlament Obert ha estat una eina per a tothom i no l’eina d’alguns. Fins i tot aquells que van intentar aturar-la després l’han pogut fer servir. Aquest és el compromís més gran amb una organització: treballar per tots i cada un dels que l’integren i no per una part. Això ara ho promet tothom. Nosaltres fa molts mesos que ho fem.

 

Promeses de “participació” vs. “participació”: una candidatura construïda des de baix

Al març de 2016, després de mesos de paràlisi centenars de persones de tots els territoris van demanar que es celebressin eleccions internes a Catalunya quant abans millor. La idea era posar el partit en marxa el més aviat possible i poder començar a treballar, debatre i decidir. Però la convocatòria d’eleccions no va arribar i un grup de gent vam pensar: “Encara que no estiguin les eleccions convocades el debat no pot esperar” i vam presentar el projecte Ho Podem Tot. La idea era iniciar un procés participatiu, trobar-nos més enllà dels grups de Telegram i buscar plegats maneres de construïr entre tots i totes un projecte potent per Podem Catalunya. En aquesta ocasió també se’ns va dir: “ara no toca”. Nosaltres creiem que el debat, la participació i l’intercanvi d’idees no és només un exercici que cal fer en campanya electoral i per això vam dir: “I tant que toca, sempre toca debatre, sempre toca trobar-se, sempre toca pensar juntes”… De la mateixa manera que el 15M vam sortir al carrer per dir que “democràcia” no és només votar cada quatre anys, “participació” no és votar una llista cada cert temps. Ens vam posar en marxa i al llarg de quatre mesos hem fet el procés participatiu més important celebrat a Podem Catalunya a l’últim any. Més de 12 trobades, amb la participació de més de 400 persones que han permès construïr un projecte polític i organitzatiu amb les aportacions de tots i totes. Així es va construïr la candidatura que encapçalo: des de baix, de manera oberta i amb participació. Aixío es va construir Ho Podem Tot, des d’abaix, amb la gent:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les nostres propostes no són producte d’uns pocs cervells privilegiats que es tanquen en una habitació per copiar una sèrie de propostes màgiques. Les nostres propostes són fruït del treball col·lectiu de totes les persones que van voler participar. Avui tothom promet participació. Nosaltres l’hem demostrat.

 

Promeses de “participació” vs. “participació”: La llista de tots i totes

Conec centenars de persones que són imprescindibles per Podem Catalunya. Formem part d’una organització on hi ha molta gent amb grans coses per aportar. Ara, però, hem de triar 35 persones que formin part del Consell Ciutadà. Jo, al llarg dels últims quatre mesos he treballat amb una sèrie de persones que han demostrat la seva capacitat per obrir el debat, per organitzar coses arreu del territori i que als seus cercles ha treballat de valent per construir organització… Però en la confecció de la nostra llista volíem anar un pas més enllà i per això la meitat de la nostra llista ha estat escollida mitjançant un caucus territorial. La idea és la següent: una llista pot estar feta en un despatx o la pot fer la gent. Entenem que una llista no pot ser una llista d’amics i coneguts sinó que ha de ser el reflex d’una organització. Per això a la llista d’Ho Podem Tot trobareu gent que està allà perquè ha rebut el suport dels seus companys, de la gent amb la qual treballa cada dia. Més de 400 persones han participat triant les persones que volen que els representin al Consell Ciutadà. Fruit d’aquest procés em presento a Secretari General amb una llista que no és “la meva llista” sinó la llista de més de 400 perones. Avui, em presento a Secretari General encapçalant l’única llista que ha estat triada en un procés de participació obert i democràtic. No prometem “participació”. L’excercim.

Fets i no paraules.

Una abraçada a tothom,

Albano


PD: En una estona, escriuré sobre “transparència”, un altre hit de campanya on també podem dir: “Fets i no paraules”.

PD2: Aquest és el link per poder votar a les primàries de Podem Catalunya: https://participa.podemos.info

PD3: Aquest escrit forma part d’una sèrie. Aquí podeu llegir la introducció  i aquí la Carta 1 · El Consell de Cent: una proposta revolucionària per Podem Catalunya

PD4: Si teniu Facebook, aquí podeu veure un vídeo on explico algunes coses interessants!

PD5: “Queremos dar herramientas a las bases para fiscalizar constantemente a la dirección de Podem”

PD5: Si us ha agradat el text, compartiu-lo! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s