Podem Catalunya: tots els detalls del què està passant ara mateix!

Hola!

Nota preliminar molt important: Com tots sabeu, la setmana passada Podem Catalunya va triar un nou Secretari General (jo mateix) i els nous 34 membres del Consell Ciutadà Català (CCC), l’òrgan de direcció política de Podem Catalunya. Un dels compromisos amb què em vaig presentar a Secretari General va ser que “Podem ha de ser una organització al servei de tothom”. Doncs bé, perquè això es converteixi en una realitat i no sigui un simple slògan electoral és indispensable que tothom conegui tots els detalls del funcionament d’aquesta organització i que tothom tingui tota la informació. Perquè és impossible participar sense informació, parets de vidre. Aquí “la cuina” és oberta a tothom que vulgui fer un cop d’ull… i fins i tot, oberta a qualsevol persona que vulgui posar-se a cuinar. A continuació us ensenyo els ingredients, les cassoles, els fogons… La idea és que tothom tingui accés de primera mà a com es fa una organització, que tothom ho vegi en directe. Fes un cop d’ull i si tens gana de participació: participa! Les parets són de vidre. La porta és oberta!


Albano Dante Fachin · Secretari General

sg@catalunya.podemos.info · Quatre linies sobre mi.

És agost i agost és sinònim de pausa, d’un altre ritme, de mirar les coses amb perspectiva. Però aquest no és un agost qualsevol, ni per mi ni per tota la gent que formem part de Podem. És un agost ple d’expectativa, ple de ganes d’engegar motors, de fer coses i de posar-se en marxa. És agost però tinc moltes ganes d’explicar-vos coses. Comencem:

El passat dimecres 3 d’agost es va celebrar la primera reunió del Consell de Coordinació de Podem Catalunya. Segons l’article 25 del document de Vista Alegre el Consell de Coordinació “és l’equip en el qual es recolza el Secretari/a General per realitzar les seves tasques (…) Estarà composat per entre 10 i 15 persones triades pel Consell Ciutadà Català (CCC) a proposta del Secretari General” (Pots llegir tot el document de Vista Alegre aquí)

Doncs bé: el passat divendres 29 a la tarda vam fer la primera reunió de les 35 persones del CCC triades a les primàries. (Fent click aquí podeu conèixer a totes les integrants escollits) En aquesta reunió vaig proposar 10 persones per integrar el Consell de Coordinació. Les persones que vaig proposar van ser:

Joan Giner, Ruth Moreta, Noe Bail, Laura Haba, Enver Aznar, Alba Garcia, Andreu Escobar, Jesús Sanchez, Jessica Albiach i Marc Bertomeu.

Aquestes 10 persones –que es reuniran setmanalment­- tenen el deure de portar el dia a dia de l’organització i d’executar les decisions preses pel CCC, que es reuneix un cop al mes. El Consell de Coordinació ha d’informar al CCC sobre totes les accions fetes per complir el seu mandat.

El dimecres 3, com us deia, vam fer la primera reunió del Consell de Coordinació. Va ser una reunió molt especial. Després de mesos sense direcció vam poder sentir com la màquina es posava en marxa.

L’objectiu de la reunió era que cada una de les secretaries posés sobre la taula les línies de treball per tal de posar en marxa l’organització. Per això, la primera cosa que calia fer era fer una anàlisi sobre la situació de sortida i posar en comú les línies bàsiques de treball que seguirà cada secretaria al llarg de les properes setmanes.

La reunió va començar amb una exposició sobre els recursos amb els que comptem per tirar endavant aquesta nova etapa de Podem Catalunya. Al llarg d’aquests últims dies, l’Alba Garcia (Secretaria de Coordinació Interna) i jo, ens hem reunit amb la persona que ha estat responsable de finances de Podem Catalunya, Juanjo Cáceres. La idea d’aquestes reunions era tenir un mapa clar sobre els recursos de l’organització, tant financers com humans. Us en faig un resum.

Pel que fa als recursos financers l’organització disposa de 48.000€ mensuals provinents de l’assignació del Grup Parlamentari. D’aquests 48.000€, cada mes se’n gasten uns 24.000€ de la següent manera (xifres aproximades):

· Salaris CCC (11.000€, 4 ½  jornades)

·  Salaris Grup Parlamentari (8.000€, 3 ½ jornadas)

·  Seu Podem Catalunya (3000€)

Això vol dir que dels 48.000€ mensuals en queden lliures uns 26.000€ al mes.

A banda d’això hi ha:

· 84.500€ a un compte corrent.

· 7.500€ de crowdfunding que cal utilitzar per la seu

·  Uns 24.000€ que han de ser traspassats des del CCM de Barcelona al CCC.

Això és un resum (molt resum i en números rodons) de la situació financera de l’organització. Però només és el principi. Des de la Secretaria General he encarregat al responsable de finances un informe exhaustiu sobre tots els moviments i tota l’activitat econòmica feta fins al dia d’avui. A partir d’aquest informe farem una auditoria. El resultat d’aquesta auditoria es farà públic perquè tothom a Podem Catalunya conegui fins l’últim detall de tots i cada un dels números de l’organització.

L’auditoria recollirà també els recursos humans, és a dir, un informe exhaustiu sobre totes les persones que fins avui han treballat per a l’organització, les seves funcions, els treballs realitzats i el cost econòmic. A l’igual que l’auditoria econòmica, aquesta auditoria estarà a disposició de tota  l’organització. Tot això, com a molt tard, a mitjans de setembre.

Un cop vaig haver explicat això, les persones responsables de secretaries i àrees van exposar la seva anàlisi i els seus plans. A continuació us faig un mini-resum (informal i personal) del que es va dir. Va començar Joan Giner:

Joan Giner · Secretaria Política

politica@catalunya.podemos.info · Coneix en Joan Giner fent click aquí.

A la seva intervenció ens va explicar els plans per a la Secretaria Política i els reptes que té per davant. Per una banda cal bastir un pla per relacionar-se amb altres organitzacions. El fet que durant molts mesos no hi hagués cap mena de direcció política fa que sigui molt necessari refer la interlocució amb la resta d’actors polítics del nostre país. Unes relacions que tenen per davant reptes tant importants com, per exemple, el de la confluència.

A banda d’això, en Joan va apuntar com a urgent la necessitat de crear un equip de seguiment i desenvolupament de posicionament polític que sigui capaç de donar resposta a tots els debats que es presenten al dia a dia de la política catalana. Un dels reptes d’aquest equip és crear, en coordinació amb la Secretaria d’Organització, els canals necessaris perque aquest desenvolupament es faci de baix a dalt i on tota l’organització tingui el màxim protagonisme.

Després d’en Joan van intervenir la Ruth Moreta i l’Andreu Escobar:

Ruth Moreta · Secretaria d’Organització  

organitzacio@catalunya.podemos.info · Coneix la Ruth fent click aquí.

Andreu Escobar · Secretaria d’Organització

Coneix l’Andreu fent click aquí.

Tal i com es va explicar al llarg de la campanya, l’objectiu prioritari és la reconstrucció de l’organització de baix a dalt. En aquest sentit la posada en marxa de la campanya #ActivaTuCírculo facilitarà l’elaboració d’un mapeig profund de l’organització. Un mapeig que la Secretaria d’Organització vol completar amb un programa sistemàtic de visites que s’iniciran  al mes de setembre “a tots els racons dels territori”. L’objectiu no és “només anar a xerrar amb la gent” sinó sistematitzar l’anàlisi de la situació per poder donar una resposta global i conjunta com a organització. Una tasca que es farà en coordinació amb totes les secretaries però especialment amb la Secretaria de Municipalisme. “La idea –va explicar la Ruth- no és només anar a detectar problemes sinó a connectar totes les coses bones que hi ha als cercles, totes les habilitats, les idees i les ganes que han mantingut viva aquesta organització al llarg dels últims mesos”.

Després d’aquesta intervenció li va tocar el torn a la Laura Haba:

Laura Haba· Secretaria de Municipalisme

municipalisme@catalunya.podemos.info · Coneix la Laura fent click aquí.

En el cas del municipalisme la Laura ens va comentar que en certa manera aquesta tasca parteix de zero ja que fins ara no hi havia hagut una secretaria específica. Per aquest començament de zero la Laura proposa que aquesta secretaria es construeixi a partir de la feina d’autoorganització que s’ha fet fins ara des de diversos espais de participació dels regidors. Segons la Laura cal posar l’accent en la necessitat de desenvolupar la seva tasca en estreta coordinació amb dues secretaries concretes: la Secretaria d’Organització i la de Formació. La Laura també ens va explicar que la seva línia de treball té com a objectiu, entre d’altres, esclarir i ordenar la situació dels membres de Podem que tenen responsabilitats institucionals a nivell local i analitzar les diverses casuístiques que es donen arreu del territori.

Entre les accions immediates, la Laura preveu una reunió de regidors al setembre i un contacte amb els diversos responsables de l’àmbit municipal d’arreu de l’Estat per tal de poder recollir experiències d’èxit que s’han donat a altres territoris així com permetre el treball coordinat amb el municipalisme d’arreu.

Després de la Laura va intervenir la Noe Bail:

Noe Bail · Secretaria de Feminismes

feminismes@catalunya.podemos.info · Coneix la Noe fent click aquí.

La Noe va posar de manifest el repte que tenim al davant. “Si en altres àmbits comencem de zero, en feminisme comencem de -10”. Segons ens va explicar la Noe “la situació pel que fa al feminisme necessita una actuació immediata” i ens va parlar d’assetjaments, de moltes dones que abandonen l’organització per actituts masclistes en una organització que moltes vegades no cuida les persones i on hi ha molt tipus de discriminacions. Poques hores després saltava aquesta trista notícia:  “Cuatro miembros de un círculo de Podemos acusados de acoso y agresión sexual a varias compañeras de dicho círculo”. La Noe ens va explicar que això, lamentablement, no és un excepció sinó que se n’han detectat diversos casos i que, per tant, és urgent actuar i donar resposta com a organització. I és que hem de ser “contundents” contra el masclisme a Podem. Fer pedagogia, prevenir i actuar.

Molt resumidament, la Noe proposa un enfocament transversal i interseccional que ha d’actuar coordinadament al llarg de tota l’organització. L’organització ha de ser feminista i tenir un discurs feminista. S’ha d’actuar transversalment i de forma coordinada en àmbits com la comunicació, l’organització, la política, el municipalisme, l’acció institucional i la Comissió de Garanties Democràtiques. A banda d’això, la Noe va posar sobre la taula la necessitat d’impulsar una xarxa territorial de referents en igualtat i/o feminismes (amb la Secretaria d’Organització i Municipalisme), fer un debat sobre un model econòmic i cultural perquè sigui clarament feminista (amb la Secretaria Política), incidir i treballlar amb comunicació (ja s’està preparant un fanzine feminista!) i ens va avançar la intenció de crear, conjuntament amb la Secretaria de Formació, l’ “Escola Permanent de Feminismes”.

A continuació va intervenir l’Enver Aznar:

Enver Aznar · Secretaria de Formació

formacio@catalunya.podemos.info · Coneix l’Enver fent click aquí.

“Partim d’un punt on no es pot dir que no s’hagi fet res però el que s’ha fet s’ha fet sense un pla general, de manera descoordinada i amb molta manca de recursos”. L’Enver ens ha explicat que ja està en marxa la fase de diagnòstic, de contactar amb totes aquelles iniciatives que ja han funcionat i fer-les partícips d’un pla més ordenat i coordinat. També va posar sobre la taula la necessitat de reactivar d’alguna manera allò que es va conèixer com a Banc de Talent perquè “a la nostra organització hi ha molta gent vàlida amb molt que aportar… aquí no es tracta d’anar a donar lliçons sinó que l’objectiu és facilitar les condicions perquè tot el coneixement que tenim a l’organització es socialitzi, es comparteixi i reverteixi en benefici de tots”. De la mateixa manera va remarcar la necessitat de treballar coordinadament amb la Secretaria de Feminismes, la de Municipalisme i la Secretaria Política. “Cal enfortir els debats polítics que no hem pogut fer al llarg dels últims mesos i per això la formació és imprescindible per fer possible una participació política de veritat, on la gent tingui l’última paraula. Ens cal una formació basada en l’empoderament ciutadà que permeti que tota la gent pugui tenir els mateixos debats que la direcció política”.

Abans d’acabar l’Enver va fer una reflexió que em va semblar molt interessant:

“La formació és fonamental per a una organització que necessitarà relleus”…

I no puc estar més d’acord. Un dels trets distintius d’aquesta organització és que les responsabilitats són compartides i que aquí no hem vingut a fer de l’acció política una professió i que, per tant, és imprescindible que sempre hi hagi gent preparada per assumir responsabilitats constantment… Avui hi ha un secretari general però és sa que en un temps n’hi hagi un altre. Avui hi ha uns diputats, uns regidors, uns coordinadors, uns responsables d’àrees, de secretaries, hi ha gent fent tasques tècniques… un munt de gent que està treballant des d’una responsabilitat per donar cos a aquest projecte… però seria un error molt greu (que han comès gairebé tots els partits que ens han precedit) que d’aquí uns anys veiem les mateixes cares que es mouen d’un lloc a l’altre, que “sempre hi són” i que acaben formant part d’un “cos funcionarial” del partit. Cal posar tots els  mecanismes en marxa perquè això no passi. Tenim reglaments i codis ètics per evitar-ho… però com diu l’Enver, la millor manera d’evitar aquest error és que com a organització treballem per formar-nos tots, per aprendre, per compartir informació al llarg de tota l’organització per tal que sempre hi hagi gent preparada no només per substituir els que fan un pas enrere quan toqui sinó fer-ho encara millor que els que hi havia abans. Aquesta és la clau per anar millorant com a organització. I acabo amb una reflexió que sempre m’ha fascinat del meu admirat Rodolfo Walsh que té a veure amb tot això:

“Nuestras clases dominantes han procurado siempre  que los trabajadores no tengan historia, no tengan doctrina, no tengan héroes y mártires. Cada lucha debe empezar de nuevo, separada de las luchas anteriores: la experiencia colectiva se pierde, las lecciones se olvidan.  La historia parece así como propiedad privada cuyos dueños son los dueños de todas las otras cosas.”

La formació i l’aprenentatge col·lectiu és la millor manera de recuperar la nostra història col·lectiva, material indispensable per canviar la nostra societat.

Després li va tocar el torn a en Marc Bertomeu:

Marc Bertomeu · Relacions institucionals

sg@barcelona.podemos.info · Coneix en Marc fent click aquí.

La tasca de coordinació institucional és indispensable per donar coherència a un projecte polític com el nostre que té representació als diferents nivells institucionals. Per això en Marc va posar sobre la taula la necessitat de treballar coordinadament amb la Secretaria Estatal de Relacions Institucionals per poder encarar reptes com la coordinació d’espais tan diversos en els que Podem participa com CSQP, En Comú Podem i la coordinació a nivell Congrés-Parlament-Ajuntaments.

Aquesta àrea de treball, va explicar en Marc, ha d’estar en constant coordinació, sobretot, amb la Secretaria de Municipalisme i la Secretaria Política per tal donar coherència als diferents debats polítics que tenim per davant com a organització, sobretot tenint en compte que en molts dels espais on som presents interactuem amb altres actors.

Després va arribar el torn de la Jessica Albiach:

Jessica Albiach · Membre del Consell de Coordinació

Coneix la Jessica fent click aquí.

La Jéssica va fer una reflexió general sobre els diversos temes posats sobre la taula i va destacar la necessitat d’establir una agenda de partit, tant interna, calendaritzant trobades territorials, com externa, amb reunions amb altres actors polítics, socials i mediàtics.

La Jéssica també va proposar extendre l’experiència del Parlament Obert a la resta d’institucions on som presents, proposant el Senat Obert,  el Congrés Obert i l’Ajuntament Obert.

També va coincidir en la necessitat d’estar present a tots els territoris, d’unir esforços a l’organització i crear les condicions per treballar tots plegats en la mateixa direcció.

A continuació va intervenir en Jesús Sanchez:

Jesús Sanchez  · Àrea de Comunicació

comunicacio@catalunya.podemos.info · Coneix en Jesús fent click aquí.

En Jesús portarà una àrea tan important com la de la comunicació. Resumint molt: coordinació amb la gent que ja està fent comunicació al Parlament, coordinació amb la gent que fins ara ha estat a xarxes per tal d’establir criteris comunicatius clars tant interna com externament. A curt termini fer que el web sigui un espai viu de cara a fora (generació de continguts, recursos, etc) així com de cara a dintre (Intranet, Telegrams, etc).

En Jesús va posar sobre la taula la necessitat de treballar per fer visibles totes les accions que fem com a organització a tots els nivells de representació institucional i recolzar a nivell comunicatiu el treball municipal, per la qual cosa caldrà treballar coordinadament amb la Secretaria de Municipalisme.

Per últim: una proposta que a mi, com antic editor del cafèambllet, em sembla terriblement atractiva: la posada en marxa d’una publicació en paper per repartir per a tot Catalunya! En breu més detalls!

Un cop en Jesús va fer la seva exposició li va tocar el torn a l’Alba Garcia:

Alba Garcia · Secretaria de Coordinació Interna

coordinacion@catalunya.podemos.info · Coneix l’Alba fent click aquí.

Finalment  l’Alba va intervenir després d’escoltar tothom. De fet a ella li tocarà coordinar-ho tot per fer possible que totes aquestes accions es portin a terme amb coherència, que es potenciïn les unes a les altres i que no es generin compartiments estancs, per la qual cosa és imprescindible que la informació flueixi al llarg de tota l’organització. Per fer-ho, l’Alba està treballant en la calendarització de totes les àrees per tal d’establir plans de treball assolibles amb fites temporals clares.


Mentre tot això passava, jo anava prenent notes, que són les notes que he fet servir per explicar-vos tot això que us estic explicant… I sobretot, per aprendre, per tenir una visió general, per sentir la música emocionant d’un munt de gent treballant per fer possible un objectiu comú. Emocionant.

L’únic que vaig dir va ser que perquè tot això es faci realitat és imprescindible (imprescindible, imprescindible, imprescindible) que tota aquesta feina es faci en constant contacte amb tota l’organització: totes i cada una de les persones que integren el CCC, les regidores, cada cercle, cada conseller i consellera, cada persona inscrita… No n’hi ha prou amb tenir bones idees… No serveix que un grupet es tanqui en una habitació a pensar coses xules… No podem perdre de vista que el lloc que ocupem no l’ocupem per ser els més espavilats sinó per fer possible que tota la intel·ligència que hi ha a l’organització es pugui manifestar. No hem de ser el grup dels millors. Hem de ser un grup que treballi el millor possible perquè totes les persones que hi ha a l’organització puguin desenvolupar tot el seu potencial de participació política! Si no perdem de vista això, l’èxit està assegurat.

A pels Plans de Treball!

Aquest és el punt de partida amb el que treballem al Consell de Coordinació. A partir d’ara i al llarg del mes d’agost cada una de les secretaries i àrees elaboraran un Pla de Treball. Un cop estigui enllestit aquest Pla de Treball, a mitjans del mes de setembre es farà una presentació detallada davant el CCC i dels membres de Podem Catalunya i de totes aquelles persones i organitzacions que tinguin interès en participar i treballar en el seu desenvolupament.

Sobre això, dues coses molt i molt importants a tenir en compte:

1)      Aquests Plans de Treball tindran com a punt de partida el document polític i organitzatiu que va ser refrendat a les últimes eleccions internes.

2)      Dit això, totes les persones responsables de portar a bon port aquests plans tenen totalment clar que és imprescindible la participació de totes les persones de l’organització per portar-los a bon port. Per això, durant el període d’elaboració dels Plans de Treball, les persones  responsables fan una crida a tothom que vulgui fer les seves aportacions. La idea és que tothom pugui fer propostes, comentaris, pugui advertir de necessitats urgents… en definitiva, que tothom pugui participar activament en aquest procés de posada en marxa.

NOTA: Després de mesos de paràlisi és imprescindible posar-se en marxa quant abans millor i per això, la necessitat d’enllestir els Plans de Treball el més aviat possible. Ara bé: aquests  Plans de Treball no són plans tancats i estaran sempre oberts a aportacions, sempre dinàmics i sempre preparats per afegir i recollir tota la intel.ligència col·lectiva que hi ha a tots els racons de la nostra organització i de la societat en general.

Per tot això, convidem amb moltes ganes a tothom a participar i aportar a les àrees que cadascú consideri. A falta de canals oficials i més definits, com a mesura d’urgència, al costat del nom de cada membre del Consell de Coordinació hi trobareu un email de contacte. Us convido a que els escriviu i els feu arribar tot allò que considereu que pot ser útil en aquesta fase de construcció! Quan vaig proposar això els va semblar molt i molt bé però em van dir que avisés que: 1) Tots i totes treballaran al llarg del mes d’agost però en un moment o un altre s’agafaran uns dies de descans. Per tant, no us impacienteu si no responen de seguida! 2) Totes i cada una de les àrees de treball porten implícites un munt de feina, sobretot (insisteixo) tenint en compte que hi ha tasques que han estat paralitzades durant mesos. Per això, un altre cop, no us impacienteu si triguen a contestar o contesten amb un simple “OK, Gràcies”… El que si m’han assegurat tots i totes és que totes les aportacions que arribin seran llegides amb la màxima atenció!

Reflexió final

Estem en un moment apasionant d’aquesta organització i tots i totes tenim el repte de convertir tota aquesta passió i ganes de posar-nos en marxa en accions de canvi real. Per fer-ho és imprescindible tenir clar quin és el punt de partida de totes les persones que formen l’organització. Per una banda tenim aquelles persones que estan contentes perquè la seva opció a les eleccions internes ha guanyat. Per una altra banda tenim aquelles que, independentment de qui hagi guanyat les eleccions internes, estan il·lusionades amb el fet que ara per fi deixem enrere un període complicat i difícil. Tenim també aquelles persones que, després dels resultats de les primàries, alberguen preocupacions i dubtes sobre la capacitat de l’opció guanyadora de portar a terme millores a l’organització. Persones que puguin tenir dubtes sobre la capacitat d’aquest Secretari General que us escriu per fer avançar aquesta organització. Per últim tenim un munt de gent que veu aquest projecte amb simpatia però que encara no ha fet el pas per participar-ne activament. Doncs bé: a totes aquestes persones els demano dues coses: 1) Que ens ajudin a fer realitat tots els plans de treball, que ens ajudin a millorar-los i a aprofundir-los 2) Que siguin crítics, que estiguin vigilant,  que ens fiscalitzin i que ens ajudin a fer realitat aquell ideal tan bonic com complex de fer realitat:

“Y vemos que los que mandan mandando deben irse lejos para que haya otra vez razón y verdad en nuestro suelo. Y vemos que hay que cambiar y que manden los que mandan obedeciendo, y vemos que esa palabra que viene de lejos para nombrar la razón de gobierno, de `democracia’, es buena para los más y para los menos.”

O com deia la companya Tere Rodríguez:

“Queremos una dirección que mande obedeciendo, que camine preguntando, que porte la voz de la gente”.

Estic segur que entre totes podem aconseguir-ho!

Una abraçada,

Albano

 

PD: Ajuda’ns a fer arribar aquest missatge a tota la gent de Podem… i a tota la gent que no sigui de Podem però que treballi per una societat millor. Volem ser una eina útil per a tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s