Contra els pressupostos “dels 7 segons”

  1. Albano Dante Fachin Pozzi · Secretari General de Podem Catalunya · Twitter: @albanodante76

“Aquests són els pressupostos més socials de la història”. Per dir aquesta frase només calen, com a molt, 7 segons. Aquesta és la frase que els consellers de JxSí, el Vicepresident Oriol Junqueras i el MHP Carles Puigdemont repeteixen, des de fa setmanes, sempre que tenen un micròfon davant. Ho hem sentit milers de vegades i ho sentirem milers de vegades més al llarg de les properes setmanes, fins que el proper febrer s’aprovin (o no) els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017.

Però repetir una vegada i una altra que “aquests són els pressupostos més socials de la història” no converteix això en realitat. Cal dir-ho clar: “No són els pressupostos més socials de la història”.  Una altra frase que es pot dir en 7 segons.

Lamentablement, la diferència entre aquestes dues frases és que els 7 segons de la primera (“són els pressupostos més socials de la història”) tindran a la seva disposició una enorme maquinària mediàtica per reproduir-se totes les vegades que calgui. Mitjans públics, tertulians i mitjans privats fortament subvencionats s’encarregaran de que el discurs oficial es difongui com un mantra, dia rere dia, fins que JxS aconsegueixi aprovar els seus pressupostos.

Més difícil ho tindran els que saben que “aquests no són els pressupostos més socials de la història”. Ho tindran difícil els treballadors públics, els alumnes de les escoles i universitats, els pacients de les llistes d’espera, les persones que pateixen en carn pròpia la desigualtat, la precarietat, la pobresa i la injustícia que tenen la seva arrel, entre d’altres, en uns pressupostos que no posen tota la seva capacitat al servei d’una societat més justa i menys desigual.

La publicació que teniu a les mans vol posar sobre la taula dades, reflexions i propostes que deixen clar que no, que no estem davant dels pressupostos més socials de la història, ho diguin les vegades que ho diguin. Dir que “no són els pressupostos més socials de la història” també costa uns 7 segons. Però darrere aquests 7 segons hi ha raons i arguments suficients. En aquestes pàgines volem donar veu a aquests arguments que tan sovint s’amaguen entre  els números buits d’un pressupost.


Articles relacionats:

Els pressupostos de l’Estat del Malestar

Junts pel Sí blinda els privilegis

No és país per a dones

Missió: protegir la concertada

Estudiar a la Universitat: un luxe

“Està en risc la seguretat dels pacients”

“El deute passa per davant de les necessitats de les persones”


Aquest artícle està publicat als 40.000 exemplars del monogràfic sobre pressupostos editat per Podem Catalunya. Pots descarregar el PDF fent click a sobre la imatge:

portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s