“El deute passa per davant de les necessitats de les persones”

gr6

Conversa entre els economistes Sergi Cutillas, de la cooperativa Ekona,  i Àngels M. Castells, de Podem Catalunya

 

L’expert en deute Sergi Cutillas, qui va participar en l’auditoria del deute grec, és ara membre fundador de la consultoria transformadora Ekona que pretén “convertir les demandes socials en polítiques públiques”. L’economista i activista es troba amb la diputada Àngels M. Castells, una altra històrica activista en defensa de la salut pública, doctora en ciències econòmiques i pionera de l’economia feminista. Els dos experts analitzen com el poder de les finances tritura els drets socials.

Quin és el pes del deute en la despesa de la Generalitat?

Àngels: El problema és que sigui quin sigui és massa perquè l’obstacle és de concepte. A partir de la reforma de l’article 135 de la Constitució passa per davant de les necessitats de les persones i de les polítiques possibles per fer la societat més justa. Aleshores en el moment en què tu estàs tenallat pel deute i en el moment en el que no controles els tipus d’interés, qualsevol deute d’una mesura que no pots controlar bé va contra l’interés de la gent.

 

Sergi: El pes del deute en relació al PIB es redueix perquè l’economia està creixent fa tres anys. El PIB espanyol està creixent per sobre del 3%. Veurem quant dura perquè hi ha un context global molt incert.

 

Àngels: És molt complicat predir si creixerà el PIB perquè s’ha de tenir en compte que hi ha factors d’inestabilitat mundial molt greus, com Trump, que poden en una bufada canviar les perspectives de creixement del PIB.

 

Qui treu benefici del pagament del deute?

Sergi: Els que es beneficien del deute sempre són les entitats financeres. Les últimes dades de les quantitats són del 2012-2013 perquè no hi ha dades transparents de qui són els tenidors del deute. Sabem que hi ha el Banc Sabadell, La Caixa, el BBVA, algun banc estranger…

 

Àngels: El fet de que s’amagui l’article 135 i tot aquest blindatge de la superioritat del deute al final a qui beneficia és al senyor Oliu i a La Caixa, i amics. Ells són els mateixos senyors que haurien de pagar més si es pagués més de l’impost de societats o per impost de patrimoni. Això demostra clarament que els pressupostos són sobretot ideològics.

 

Qui són les víctimes d’aquesta dependència del deute?

Sergi: Està patint molta gent i el tipus de rescat és de classe. És un rescat que s’està fent a les grans transnacionals i als bancs, que està permetent una concentració del capital bestial, que està atacant el sector públic i els treballadors, i això significa atacar a la gent més vulnerable. Però, a part d’això, si ens mirem el sistema econòmic mundial, hi hauran molt països que en certs moviments financers poden patir molt.

 

Pot haver una nova crisi del deute?

Àngels: Ja està passant. S’està deixant massa la iniciativa als capitals financers i sempre condueixen al desastre. Hi ha grans quantitats de diners que desperten l’avidesa dels fons voltors. Aquestes grans concentracions de diners són les pensions públiques, són els impostos que els Estats recapten en un 35-40%, els patrimonis que estan invertits en els sectors públics, com els habitatges públics, etc. Si no aconseguim fer desaparèixer els fons voltors és impossible impedir una nova crisi. Sempre estarem a les portes d’una nova crisi econòmica.

 

Com es podria reduir el deute?

Àngels: Si no hi ha una reestructuració i una quita com ha succeït diverses vegades a Amèrica Llatina quasi no hi ha evidència històrica que es pugui reduir només amortitzant.

 

Sergi:  Sí, i el Govern no pot reestructurar el deute perquè la majoria de diners no passen per les seves mans. Amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), Montoro podria deixar de pagar els proveïdors. Un pot fer un impagament quan té els diners. Jo tinc els diners, haig de pagar i puc decidir no pagar. S’ha de fer una lluita política amb molt poques eines. Ara, la lluita ha de ser real.

 

En quin sentit?

Sergi: S’ha de recordar que els “patriotes” convergents que s’omplen la boca d’independència són els que van votar a favor de la Llei d’Estabilitat que és la principal camisa de força a la que estem sotmesos i que permet la intervenció de les finances. Convergència també es va abstenir en l’article 135. Els conservadors i liberals catalans han estat sempre un pilar del règim. Qui és què està venent Catalunya? Qui és què vol un model econòmic de jocs d’atzar i turisme massificat? Aquest és el model de desenvolupament què volem per Catalunya? El que necessitem és que se’ns expliqui què significa recuperar sobirania i com ho farem. Si volem recuperar sobirania però sense qüestionar els principis neoliberals de la Unió Europea i dels tractats de l’Organització Mundial del Comerç. Aquestes institucions multilaterals et forcen a que els interessos dels grups financers i les transnacionals passin per sobre dels drets socials, dels estàndards laborals…

 

Quina solució pot evitar una nova crisi?

Sergi: La solució passa per una democratització dràstica de les finances. Trencar amb la idea de que aquí manen les finances i t’has d’obrir en canal per a què facin el que vulguin.  Calen controls de capitals, calen auditories de deute i establir un nou paradigma democràtic en el que els deutes que no siguin assumits en favor de la ciutadania, dels seus drets, no s’han de pagar. Regular constitucionalment que els governs tinguin poder per enfrontar-se als mercats de capital en atacs especulatius. També s’ha de canviar la relació de forces amb els bancs, fent banca pública que permeti que no tot el finançament passi per la banca privada ja que això resta molta sobirania i marge de llibertat als governs.


Articles relacionats:

Contra els pressupostos “dels 7 segons”

Els pressupostos de l’Estat del Malestar

Junts pel Sí blinda els privilegis

No és país per a dones

Missió: protegir la concertada

Estudiar a la Universitat: un luxe

“Està en risc la seguretat dels pacients”


Aquest artícle està publicat als 40.000 exemplars del monogràfic sobre pressupostos editat per Podem Catalunya. Pots descarregar el PDF fent click a sobre la imatge:

portada

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s