Els pressupostos de l’Estat del Malestar

Àngels Martínez Castells · Doctora en Ciències Econòmiques i diputada de Podem Catalunya · Twitter: @angelsmcastells

És la segona vegada que diputades i diputats de Podem votarem en el Parlament una de les lleis més importants: la Llei de Pressupostos que ha de fer possible el finançament dels serveis fonamentals de l’Estat de Benestar… O, més ben dit, un Estat de Migestar que no para de davallar cap a un Estat de Malestar. Les dues vegades haurem votat en contra dels Pressupostos presentats per JxS.

Els motius per fer esmena a la totalitat venen de lluny. A la manca d’equitat del sistema fiscal s’hi afegeix que el model financer que regeix a les diverses CC.AA no és el mateix per a totes. El País Basc i Navarra, amb el sistema de concert, tenen molta més capacitat per fer front a les polítiques dels poderosos. El model que regeix per Catalunya implica greus dependències de l’Estat, insuficiències estructurals per finançar els serveis públics i socials, i resulta en un infrafinançament del que necessitem per ser una societat amb més equitat i sense deixar ningú al marge.

Sobre aquestes desigualtats de base cal afegir-hi els dogmes neoliberals dels estats de mínims, la invasió dels diferents sectors privats col·lonitzant els serveis públics (i encarint el seu preu) i els topalls al deute, sense distingir entre endeutament per invertir o endeutament fraudulent com el de rescat a bancs, circuits, autopistes, projectes empresarials fallits com el Castor. I naturalment, ulls clucs al frau fiscal a no ser que l’escàndol sigui tan gran que ja no es pugui amagar… (i toca aleshores ser fort, com Bárcenas, i esperar l’indult de la família).

No es poden aprovar uns Pressupostos elaborats sobre les desigualtats i que no fan cap pas seriós per ser més progressius. No s’esgota ni de lluny la possibilitat de recaptar més per IRPF, Successions i Patrimoni, als que més tenen. I en canvi es manté i creix la recaptació dels que menys tenen. En els Pressupostos no es compleix l’obligació fonamental de revertir les retallades i posar a l’abast de la gent de Catalunya la sanitat universal i de qualitat que ja havíem conquerit, i un ensenyament que cerqui formar amb esperit crític, i que, en aquests serveis públics, la gent que hi treballi ho faci amb sous dignes.

Els Pressupostos no compleixen els deure principal del Govern de la Generalitat que és el d’aconseguir els millors serveis i atenció per a la gent que més ho necessita. Queden encara molts marges per explorar que resultin en uns Pressupostos que no cronifiquin el malestar. El mateix vicepresident Junqueras ho reconeixia fa tres anys quan reclamava un acord entre partits catalans per ‘estirar CiU perquè es salti l’objectiu de dèficit imposat pel Govern espanyol, un dèficit que gestionen de manera injusta, arbitrària i ineficaç’.

Amb els motius que donava el vicepresident Junqueras el 2013 no podem estar-hi avui més d’acord: les polítiques d’austeritat no permeten superar la crisi i sotmeten a la gent treballadora a una situació insostenible. En canvi, aquestes mateixes polítiques permeten una acumulació descontrolada i improductiva lliure d’impostos per a pocs. Són polítiques covardes que no s’atreveixen a perseguir el frau, ni a fer pagar més als que més tenen i ens condemnen a aquests abismes criminals de desigualtat que denuncia Intermón Oxfam. Totes aquestes polítiques de sotmetiment fan acatar directrius arbitràries del topall del dèficit i prenen forma, finalment, en uns Pressupostos com els que ara es discuteixen al Parlament.

Les diputades i diputats de Podem no serem còmplices de l’engany i mantindrem el nostre compromís amb la majoria de la població que necessita uns altres Pressupostos, unes altres majories polítiques i posar la gent, els seus drets i les seves necessitats, en el centre de l’acció del Govern i del Parlament.


Articles relacionats:

Contra els pressupostos “dels 7 segons”

 


Aquest artícle està publicat als 40.000 exemplars del monogràfic sobre pressupostos editat per Podem Catalunya. Pots descarregar el PDF fent click a sobre la imatge:

portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s