“Està en risc la seguretat dels pacients”

gr5

La sanitat catalana encara no recupera els 1.500 milions d’euros retallats amb Boi Ruiz

“Ens dol haver de comunicar que pensem que està en risc la seguretat dels pacients i degut a la insuportable pressió assistencial i la mala gestió dels recursos, si no es fa quelcom inmediat, estarà en risc la excel·lent qualitat assistencial que els professionals han demostrat fins ara”.

Aquest missatge sembla extret dels anys més punyents de la crisi econòmica i de la tisorada que l’expresident Artur Mas, amb el seu conseller de salut Boi Ruiz, van dur a terme contra el sistema de salut públic català a partir de l’any 2010. Tanmateix, el que ara llegim és l’auxili dels treballadors mèdics d’un dels vuit hospitals públics de Catalunya, el Parc Taulí de Sabadell, davant el col·lapse dels serveis d’urgències.

La seva denúncia no és puntual ni aïllada, sinó que la pateixen la totalitat d’hospitals i centres d’atenció primària públics de Catalunya després dels darrers anys de retallades.

Es continuen veient boxes duplicats, llits als passadissos o pacients que esperen més de 12 hores per ser atesos. Durant la gestió de Boi Ruiz, com denuncia la Marea Blanca, s’han perdut uns 6.000 empleats públics -dels quals 3.000 eren professionals de l’atenció primària-, s’han tancat 1.200 llits als hospitals, s’han retallat els sous dels treballadors de l’ICS un 25% i s’han agreujat les llistes d’espera.

Els pressupostos per aquest 2017 en salut només contemplen una millora de poc més de 400 milions d’euros respecte l’anterior, dels quals només 140 milions aniran a parar a l’atenció primària, encara molt per sota de recuperar el miler de milions que va retallar Boi Ruiz. “La degradació és brutal malgrat l’esforç dels treballadors mèdics. S’han carregat l’atenció primària. Remuntar-la costarà molt”, lamenta Toni Barbarà, de Dempeus per la Salut Pública. “El problema de Catalunya és el model de gestió. Caldria donar molts més diners a l’atenció primària per evitar la saturació dels hospitals”, afegeix Paulino Gracia, responsable de salut a Podem.

 

45M en llistes d’espera vs 128M en despesa farmacològica

Els comptes per aquest any només contemplen un augment de la inversió de 45 milions d’euros per reduir les llistes d’espera (quirúrgiques i diagnòstiques), quan el conseller de salut, Toni Comín, es va comprometre a reduir-les a la meitat amb una dotació de 96 milions des de l’any passat.

Per contra, un dels pastissos més grans de la despesa en sanitat va a parar a les empreses farmacèutiques. Aquest any veuran augmentar els seus ingressos en gairebé 128 milions per noves receptes i nous medicaments. “Cada vegada que augmenten els pressupostos de sanitat una part molt important va a parar a la despesa farmacèutica. Aquest any augmenten més perquè s’han pujat de manera escandalosa els medicaments d’oncologia i la vacuna d’hepatitis C”, afegeixen des de Dempeus.

El conseller Toni Comín, presentat com l’ànima desprivatitzadora de la sanitat, en realitat només ha aturat alguns concerts amb clíniques privades -com la Clínica del Vallés-, però en cap moment es planteja revisar un model sanitari que aposta per la concertació i que, per tant, segueix donant recursos públics al sector privat.

Catalunya segueix emparant un seguit de consorcis, col:laboracions i empreses públiques de gestió privada que, com explica García, “suposen una privatització disfraçada dels diners públics destinats a la sanitat”.


Articles relacionats:

Contra els pressupostos “dels 7 segons”

Els pressupostos de l’Estat del Malestar

Junts pel Sí blinda els privilegis

No és país per a dones

Missió: protegir la concertada

Estudiar a la Universitat: un luxe

“Està en risc la seguretat dels pacients”

“El deute passa per davant de les necessitats de les persones”


Aquest artícle està publicat als 40.000 exemplars del monogràfic sobre pressupostos editat per Podem Catalunya. Pots descarregar el PDF fent click a sobre la imatge:

portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s