No és país per a dones

gr2

Els pressupostos de 2017 cronifiquen les desigualtats entre homes i dones per la manca de perspectiva de gènere i recursos

El Govern no s’ha volgut posar “les ulleres liles” per elaborar el pressupost del 2017. Fins i tot l’Estatut d’Autonomia, a l’article 41, preveu la necessitat de garantir la transversalitat de la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques. No obstant això, la Generalitat no ha realitzat una memòria de l’impacte en les desigualtats de gènere, encara que la llei d’igualtat obliga a fer-ho.

Però, què vol dir que uns pressupostos tinguin perspectiva de gènere? Senzillament estudiar si les polítiques fiscals, de despesa, etc del pressupost mantenen, augmenten o disminueixen les desigualtats entre homes i dones.

Per tant, el pressupost ja d’entrada està pensat amb ceguesa de gènere. L’impacte més evident és que no dóna cap resposta a dos problemes ben actuals per les dones catalanes: d’una banda, les violències masclistes i, per l’altra banda, la crisi de l’Estat del Benestar en relació al treball de cures o reproducció de la vida.

 

Pocs recursos contra una xacra

Les violències masclistes són un problema estructural i d’arrels profundes, però quins recursos s’hi destinen? Segons l’Institut Català de les Dones, “la xarxa d’Atenció Integral i Recuperació de les dones en situació de violència masclista” es troba saturada i “cal augmentar recursos i esforços per reduir les llistes d’espera” sobretot en l’atenció psicològica a dones, infants i adolescents. A més, també apunta que el Conveni d’Acció Social, que regula les condicions de treball dels serveis externalitzats, manté les mateixes condicions des del 2012 i no garanteix una situació digna.

A més, també assenyala altres necessitats que volen dir més “recursos materials, de personal, formació i capacitació”. Actualment, l’atenció es centra en la violència en l’àmbit de la parella quan l’objectiu hauria de ser atendre tots els tipus de violència, com per exemple l’assetjament sexual a la feina. Tots aquests reptes xoquen amb la realitat: no hi ha una partida específica destinada a lluitar contra la violència masclista i l’ICD va patir una retallada del 36,9% del pressupost en 8 anys (2007-2015), segons l’informe de Comissions Obreres pel passat 25 de novembre.

 

Doble càrrega de treball

Per entendre com afecta la manca de serveis públics que s’ocupin del conegut com a treball reproductiu o de cures a les oportunitats laborals de les dones hi ha una dada de l’Enquesta de Població Activa bastant il·lustrativa: pràcticament la totalitat de les persones que justifiquen la seva inactivitat laboral per responsabilitats familiars o per tenir cura de nens, adults dependents o persones grans són dones. Si la Generalitat no fa res per fer-se càrrec del treball de cures i el tanca a l’àmbit domèstic l’acaben fent les dones.  Els pressupostos del 2017 no aporten ni un sol euro autonòmic a les Escoles públiques de l’etapa 0-3 anys, tampoc hi ha un augment de la despesa per reduir les llistes d’espera de les residències i el sistema de dependència surt mal part: un 22 per cent menys de prestacions i un 11 per cent menys per a cuidadores no professionals, amb relació a l’últim pressupost.


Articles relacionats:

Contra els pressupostos “dels 7 segons”

Els pressupostos de l’Estat del Malestar

Junts pel Sí blinda els privilegis

No és país per a dones

Missió: protegir la concertada

Estudiar a la Universitat: un luxe

“Està en risc la seguretat dels pacients”

“El deute passa per davant de les necessitats de les persones”

 


Aquest artícle està publicat als 40.000 exemplars del monogràfic sobre pressupostos editat per Podem Catalunya. Pots descarregar el PDF fent click a sobre la imatge:

portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s